Van jouw koffiedik maken wij nieuwe pennen!

Koffiedik recyclen

De gemiddelde Nederlander drinkt 4 kopjes koffie op een werkdag. Het koffiedik van deze kopjes verdwijnt vaak in de restafvalbak. Dit is erg zonde, koffiedik kan namelijk goed worden gerecycled of worden hergebruikt. Van deze koffiedik maken wij nieuwe circulaire producten! Weten hoe dit in zijn werk gaat? Wij vertellen je er graag alles over.

Maak je koffiedik circulair

Samen met twee andere bedrijven hebben wij subsidie ontvangen om te onderzoeken hoe koffiedik nog beter gerecycled kan worden. Het doel hiervan is een manier vinden waardoor koffiedik in grootschalige hoeveelheid gedroogd kan worden, en hierdoor echt als volwaardige grondstof op industrieel niveau gebruikt kan worden. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het recyclen van koffiedik voor bestaande maar ook toekomstige oplossingen.

Onze circulaire producten

Wij hergebruiken koffiedik door er oesterzwammen op te kweken. Van deze oesterzwammen maken wij verschillende snacks en chips. Erg lekker en ook veganistisch! Het gerecyclede koffiedik gebruiken wij voor het maken van verschillende producten zoals pennen, notitieboekjes, bekers, bloempotten, zeep en koffie trays.

koffiedik-recyclen
  • Wij recyclen:

  • Koffiedik van bonen of filtermaling.
    Geen cups of pads.

In 4 stappen circulair met je koffiedik

circulair-ondernemen-met-afval

Stap 1: Inzamelen

De eerste stap is het koffiedik goed scheiden van ander afval, want dan pas kunnen we het recyclen! Je verzamelt je koffiedik bij het koffiezetapparaat in een emmertje of zakje en deze leeg je in de verzamelrolcontainer. Om de koffiedik als grondstof kwalitatief goed te houden legen wij de container minimaal 1x per week.

afval-recyclen

Stap 2: Recyclen

Na het gescheiden inzamelen zorgen wij ervoor dat het koffiedik naar afvalrecyclingbedrijven wordt gebracht. Het koffiedik wordt hier klaar gemaakt voor recycling of hergebruik. De koffiedik wordt eerst gedroogd en daarna worden de olie en de kleurstoffen eruit gehaald.

circulaire-producten-produceren

Stap 3: Produceren

De olie en kleurstoffen worden gebruikt voor cosmetica en het verven van kleding. De gedroogde koffiedik die je overhoudt is een goede plastic vervanger en gaat naar de hiervoor geschikte fabrieken die nieuwe producten produceren. Het restant waar alles uit is gehaald wordt naar de kwekerij gebracht waar de oesterzwammen gekweekt worden.

circulaire-producten-inkopen

Stap 4: Een nieuw leven

De gerecyclede koffiedik kan jij weer inkopen in de vorm van allerlei gerecyclede producten. Zoals pennen, plantenpotten, kaften van notitieboeken, bio-pellets en zelfs sokken en zeep. Het grappige is dat veel van deze producten ook naar koffie ruiken!

Je had vast niet gedacht dat dit allemaal mogelijk is met koffiedik!

Circulaire producten gemaakt van jouw gerecyclede koffiedik

beker-gemaakt-van-gerecycled-koffiedik

Bekers

De echte koffie liefhebber drinkt koffie uit een beker gemaakt van koffiedik.

pen-gemaakt-van-gerecycled-koffiedik

Pennen

Een lekker schrijvende circulaire pen met een strak design.

Zeep-gemaakt-van-gerecyceld-koffiedik

Zeep

Was je handen goed schoon met onze zeep gemaakt van koffiedik.

Chips-gekweekt-op-hergebruikt-koffiedik

 Chips

Veganistische chips gemaakt van op koffiedik gekweekte oesterzwammen.

De Nederlandse koffiedrinker

8,4 kilogram koffie

Wordt jaarlijkse per Nederlander gedronken.

82%

Van de Nederlander drinkt wekelijks koffie.

82%

Van de Nederlander drinkt wekelijks koffie.

45%

Van de Nederlands drinkt het liefst zwarte koffie.

Enkele Product for Product klanten

Klaar om van jouw afval een nieuw product te maken?

We putten onze aarde in hoog tempo uit. Dat roer moet om! We moeten meer doen, met minder. Wij maken jouw afval op kantoor de grondstof voor het product van morgen. Ben je klaar om mee te doen met de circulaire wereld?