Product for Product circulaire producten
Product for Product

Product for Product

Circulair ontwerpen brengt een einde aan single-life producten

Misschien is er een circulaire optie? Een vraag die we hopen dat je steeds vaker gaat stellen bij het kopen van producten. We hebben hieronder enkele voorbeelden gegeven van producten die wat ons betreft tellen als bewijs dat als je het juiste ontwerp hebt, geen enkel product ooit een single-life product hoeft te zijn!

Fairphone

De Fairphone is het bewijs dat zelfs complexe elektronische producten niet single-life hoeven te zijn. Ze hebben circulariteit centraal gesteld in hun ontwerp en zijn daarmee echt een game-changer in de industrie.

Zoals veel ander moderne elektronische apparaten, kunnen smartphones om meerdere redenen moeilijk te repareren of te recyclen zijn. Problematisch om uit elkaar te halen, onderdelen aan elkaar gelijmd, reserveonderdelen moeilijk te verkrijgen, noem maar op. Maar dat hoeft niet per se zo te zijn! Het Amsterdamse smartphonemerk Fairphone bewijst dat zelfs moderne elektronica volledig circulair kan zijn.

Fairphone is om een ​​aantal redenen een echte game-changer in de smartphone-industrie.

fairphone
Verlengde fabrieksgarantie van 5 jaar:

Fairphones zijn ontworpen om lang mee te gaan en elke telefoon wordt geleverd met een garantie tot reparatie van 5 jaar, in plaats van het aanmoedigen tot vervanging.

Modulair ontwerp:

De smartphones zijn zo ontworpen dat elk onderdeel eenvoudig kan worden vervangen of geüpgraded. Als een afzonderlijk onderdeel niet meer werkt, kan je zonder gedoe dat onderdeel vervangen. Ideaal omdat je zo niet je hele telefoon hoeft te vervangen.

Verkopen van reserveonderdelen op de website:

Het verkrijgen van reserveonderdelen zal nooit een probleem zijn, omdat je vrijwel elk afzonderlijk onderdeel van deze telefoons via hun website kunt kopen. Dit in tegenstelling tot andere fabrikanten waar het goed zoeken is naar een kwalitatief en geschikt reserveonderdeel.

Zelf demonteren en repareren:

Fairphones zijn ontworpen om eenvoudig te demonteren met een standaard schroevendraaier. Geen van de onderdelen is aan elkaar gelijmd, waardoor je de telefoon zelf kunt repareren. (Fairphone kreeg een score van 9,3/10 in de Franse herstelbaarheidsindex!)

Opwaardeerbare onderdelen:

Het modulaire ontwerp van Fairphone maakt het ook mogelijk om bepaalde onderdelen van oude modellen te upgraden. Dus de wens voor een betere camera op je telefoon hoeft niet meer te betekenen dat je een hele nieuwe telefoon moet aanschaffen.

Elektronisch afval neutraal:

Voor elke verkochte Fairphone recyclet of geeft Fairphone een oude telefoon een tweede leven. Dus elke keer dat ze een nieuwe telefoon verkopen, zorgen ze ervoor dat een hele telefoon aan potentieel elektronisch afval wordt vermeden.

Terugnameprogramma:

Als het gaat om het recyclen van je oude telefoon maakt Fairphone dit zo eenvoudig mogelijk door het voor je te doen. Je kunt Fairphone eigenlijk elk oud telefoonmodel sturen en ze zullen het opknappen of recyclen! Ze geven je zelfs een Fairphone-cadeaubon met de waarde van je oude telefoon in ruil.

Oftewel; het is duidelijk dat Fairphone producten maakt die zo ver mogelijk verwijderd zijn van een single-life. Ze slagen erin om dit te doen met gecompliceerde elektronische apparaten. Bewijs dat producten voor eenmalig gebruik kunnen worden vermeden door een goed doordacht circulair ontwerp.

gomi

Gomi

Nog een goed voorbeeld van circulair ontwerp: Gomi, gevestigd in Brighton, Engeland, maakt handgemaakte draagbare luidsprekers van gerecyclede plastic zakken en hergebruikte e-bike-batterijen.

Luidsprekers die zijn voorbestemd om vele levens achter elkaar te leiden. Als je Gomi-speaker ooit kapot gaat, kun je hem terugsturen en zullen ze hem tegen een redelijke vergoeding repareren. Als het niet te repareren is, geven ze je geld retour voor je volgende bestelling en recyclen ze het hele apparaat in nieuwe producten.

Gomi ontwerpt hun luidsprekers zo dat alle materialen en componenten kunnen worden hergebruikt in producten van de volgende generatie. Er gaat dus niets verloren.

Tooth

Tooth is een ander in het Engeland gevestigd merk dat circulair ontwerp gebruikt om een ​​veelvoorkomend probleem met betrekking tot een eenmalig product op te lossen.

Plastic tandenborstels zijn moeilijk te recyclen omdat ze meestal van meerdere soorten plastic zijn gemaakt. Tooth maakt tandenborstels van gerecycled aluminium met afneembare, industrieel composteerbare koppen. De aluminium basis van deze tandenborstels gaat tientallen jaren mee - Tooth suggereert dat het robuust genoeg moet zijn om een ​​leven lang mee te gaan - en is 100% recyclebaar. Het is ook nog eens gemakkelijk te recyclen omdat het uit één materiaal bestaat.

Je kan de aluminium basis dus levenslang behouden, recyclen als dat nodig is, en om de paar maanden de kop vervangen voor een nieuwe. Tooth werkt momenteel aan het maken van koppen die thuis composteerbaar zijn, wat betekent dat ze heel dicht bij het creëren van een vrijwel afvalvrije tandenborstel zijn.

tooth

We gaan voor multi-life!

Of een product nu voor eenmalig gebruik is of niet, als het niet gemakkelijk kan worden gerepareerd of gerecycled als je er klaar mee bent, zal het hoogstwaarschijnlijk eindigen als afval. Dit is het probleem waarmee we worden geconfronteerd bij producten voor eenmalig gebruik, maar zoals we hebben gezien, kunnen we door het juiste ontwerp een groot deel van het probleem vermijden.

Merken als Fairphone, Gomi, Tooth en vele anderen bewijzen nu al dat het niet zo hoeft te zijn. Als iedereen circulair design omarmt zoals zij nu al doen, kunnen we voorgoed afscheid nemen van single-life producten.

Hopelijk hebben we je dan ook kunnen overtuigen om circulaire producten en ontwerpen te omarmen. Ook voor jouw bedrijf is er immers veel te winnen. Wil je meer lezen over deze voordelen en hoe je circulariteit op lange termijn een succes maak binnen je bedrijf? Lees dan ons blog 7 voordelen van de circulaire economie voor jouw bedrijf en kijk waar jij het verschil kan maken.

Over dit artikel

Dit bericht is onderdeel van serie van 3 berichten over single-life producten. Het oorspronkelijke artikel van deze serie is geschreven door Adam Millett van Word Chameleon, in samenwerking met Circular&Co. Het artikel is in het Nederlands vertaald door Product for Product in samenwerking met CFD Europe BV.

Download het praktisch stappenplan circulair inkopen.

Wil je ook starten met circulair inkopen op je kantoor? Of ben je misschien al gestart en wil je dit graag verder uitbreiden. Speciaal voor jou hebben we dit whitepaper "Praktisch stappenplan voor circulair inkopen op kantoor" geschreven. We geven je praktische tips en handvaten om ook met jouw kantoor een verschil te maken. Download hem nu helemaal gratis.