Product for Product

Product for Product

Eenmalig gebruik, maar ook single-life is zonde! Wat is het verschil?

Producten voor eenmalig gebruik zijn pijnlijk verspillend, nietwaar?

Al die kostbare hulpbronnen die zijn gewonnen, energieverspilling en emissies die zijn ontstaan ​​om je producten te produceren en over de hele wereld te verzenden. Alles zodat we ze voor een paar vluchtige momenten kunnen gebruiken. Maximale milieuschade in ruil voor minimaal gebruik; pijnlijk!

Maar het aantal keren dat we een product gebruiken is niet het enige probleem. Want hoe vaak we een product ook gebruiken, uiteindelijk zal dat product zijn doel hebben gediend. En wat gebeurt er dan? Als een product, zelfs een herbruikbaar product, uiteindelijk in de prullenbak belandt, is dat nog steeds een probleem toch?

Dat is waar we in veel gevallen een ander probleem tegenkomen; producten die we ook wel producten voor single-life (of eenmalig leven) noemen. In onze circulaire gedachten is de milieubedreiging van deze eenmalig leven producten net zo groot als het probleem van eenmalig gebruik!

We kunnen natuurlijk gewoon de term 'wegwerp' gebruiken in plaats van single-life, maar wegwerpproducten zijn op de een of andere manier vrijwel synoniem geworden met producten voor eenmalig gebruik. Dit terwijl veel herbruikbare producten ook in wezen wegwerpproducten zijn omdat ze niet kunnen worden gerecycled. We zijn dus van mening dat de term single-life nodig is om het totaal van alle wegwerpproducten te dekken.

afvalberg

Wat bedoelen we met producten voor eenmalig leven?

Ken je die draadloze oordopjes die je een paar jaar geleden hebt gekocht en die nauwelijks meer opladen? Of die herbruikbare roestvrijstalen fles met de mooie geschilderde afbeelding die betere dagen heeft gekend? Of zelfs dat wijnglas dat gisteravond is gesneuveld na een paar drankjes teveel?

Al deze dingen zouden vrij eenvoudig te recyclen zijn, nietwaar? Of in geval van de oordopjes, zou het geen probleem moeten zijn om ze te laten repareren of de batterij te vervangen?

We mogen niet vergeten dat niet alle herbruikbare producten duurzaam zijn! In ieder geval niet als ze zijn ontworpen om single-life te zijn! Zelfs als je je herbruikbare koffiekan 100.000 keer gebruikt, als je het niet kunt recyclen, zal het uiteindelijk toch als afval eindigen!

SPOILER-ALERT!: Om meerdere redenen, die we in de volgende sectie zullen onderzoeken, kan geen van deze producten gemakkelijk worden gerepareerd of gerecycled. Als je er eenmaal klaar mee bent, eindigen ze waarschijnlijk allemaal als afval, wat bijdraagt ​​aan een wereldwijde afvalcrisis die elke dag erger en erger wordt. Dit is wat we bedoelen als we het hebben over ‘single-life’ producten, en helaas komen ze veel vaker voor dan je zou denken.

Wat zijn producten voor een single-life?

We zouden een product als single-life definiëren als elk product dat praktisch niet kan worden gerepareerd en/of kan worden gerecycled. Of met andere woorden, elk product dat het meest waarschijnlijk als afval eindigt als het zijn oorspronkelijke doel heeft bereikt. Dit geldt uiteraard voor zowel herbruikbare als eenmalige producten. Elk product dat uiteindelijk bijdraagt ​​aan de wereldwijde afvalcrisis als we er eenmaal klaar mee zijn, is een product voor eenmalig gebruik.

Het is dus duidelijk dat single-life producten, of ze nu voor eenmalig gebruik of herbruikbaar zijn, een groot deel van het afvalprobleem vormen. Maar voordat we kunnen gaan nadenken over oplossingen, is het waarschijnlijk het beste om enkele voorbeelden van producten voor eenmalig gebruik te bespreken.

Voorbeelden van single-life producten

Elk product dat niet gemakkelijk kan worden gerepareerd of gerecycled, is een single-life product. Dit omvat ook producten die technisch gezien zouden kunnen worden gerecycled, maar die waarschijnlijk niet zullen worden gerecycled omdat het proces te onhandig, complex of te duur is. Het omvat ook producten die kunnen worden gerepareerd, maar dat het zodanig duur is om ze te repareren dat het goedkoper is om gewoon een nieuwe te kopen.

Helaas zijn er veel te veel producten die in deze categorie vallen:

  • Wegwerpkoffiekopjes

Hoewel deze producten vrij onschuldig ogen en gemakkelijk te recyclen lijken, is dat soms niet het geval. Veel wegwerpkoffiebekers zijn gemaakt van zowel papier als plastic, wat het recyclingproces flink bemoeilijkt. Meestal zijn er gespecialiseerde voorzieningen nodig om ze te recyclen, en helaas is er niet altijd een van deze voorzieningen in de buurt. Dit betekent dat veel van deze bekers als producten voor eenmalig gebruik moeten worden beschouwd.

Je kunt natuurlijk altijd een herbruikbare beker gebruiken, maar let goed op welke je kiest!

single use coffee cups
  • Herbruikbare koffiebekers van gecoat roestvrij staal

Heel vaak denken bedrijven en industrieën met de beste bedoelingen dat ze een groene, recyclebare oplossing ontwikkelen, maar hebben ze misschien niet de banden met recyclingbedrijven om de ins en outs van 'real-world recycling' te begrijpen.

We zeggen real-world recycling, want hoewel veel producten in theorie recyclebaar zijn, is de kans groot dat ze in werkelijkheid niet worden gerecycled als het niet kosteneffectief is om te doen.

Dit is vaak het geval bij gecoate roestvrijstalen bekers. Om dit staal te recyclen, moet eerst de poedercoating/verf worden verwijderd. Het verwijderen van de coating is meestal vrij lastig en kan het recyclingproces te duur maken voor afvalrecyclingbedrijven. Daarom worden veel van deze bekers nooit gerecycled.

Wat in feite niets meer is dan een misverstand tussen fabrikanten en afvalrecyclingbedrijven, leidt er vaak toe dat deze prachtig ontworpen, herbruikbare en potentieel duurzame producten worden omgezet in producten voor eenmalig gebruik die nauwelijks groen zijn.

  • Pas op voor producten voor eenmalig gebruik gemaakt van gerecycled materiaal

Onthoud dat niet alle herbruikbare materialen duurzaam zijn, en dat is ook het geval bij producten die zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Producten maken van gerecyclede materialen is een geweldig idee als het goed wordt gedaan. Maar als je het product niet opnieuw kunt recyclen als je ermee klaar bent, eindigt het nog steeds als afval. Alleen gemaakt zijn van afval maakt het nog niet duurzaam! Het moet ook echt geen afval meer worden. Zorg er daarom voor dat elk product dat je koopt gemaakt van gerecycled materiaal, ook weer te recyclen is.

keramische koffiebeker
  • (vrijwel) Alle keramiek

Dit zal voor velen waarschijnlijk als een verrassing komen, maar het meeste keramiek is voorbestemd om op de vuilstort te belanden. Dit komt omdat de meeste recyclingbedrijven helaas niet over de technische mogelijkheden beschikken om ze te recyclen.

Er is ook niet veel winst te halen bij het recyclen van keramiek, dus je moet die favoriete theemok van je (en ook je minst favoriete!) zeker zo lang mogelijk vasthouden. Dit omdat dat een product voor eenmalig gebruik is waar je mee te maken hebt.

  • Drinkglazen (en glazen kookgerei)

Drinkglazen, Pyrex schalen, vrijwel alle glazen kookgerei. Dit zijn allemaal producten voor eenmalig gebruik. Deze artikelen worden niet gerecycled omdat ze zijn behandeld met chemicaliën om bestand te zijn tegen hoge temperaturen. Hierdoor hebben ze een hoger smeltpunt en kunnen ze dus niet samen met andere glazen voorwerpen worden gerecycled. Dit maakt het vaak niet commercieel haalbaar om ze te recyclen.

  • Moderne elektronica

Elektronisch afval is de snelst groeiende huishoudelijke afvalstroom ter wereld. Wereldwijd wordt minder dan 20% van dit afval daadwerkelijk ingezameld en gerecycled. En het repareren van elektronische apparaten wordt ook moeilijker en duurder dan in het verleden. Een belangrijke oorzaak van dit lage recyclingpercentage en gebrek aan 'repareerbaarheid' is eigenlijk het ontwerp van sommige elektronica.

Naarmate onze apparaten kleiner, geavanceerder (of beiden) worden, zijn hun ontwerpen onvermijdelijk complexer. Dit vereist meestal meer en ook kleinere componenten, verschillende soorten schroeven en in sommige gevallen het aan elkaar lijmen van onderdelen. Dit betekent dat het steeds vaker niet meer kosteneffectief is om deze items te repareren of te recyclen. Dit maakt potentieel waardevolle artikelen alsnog eenmalig van aard.

elektronische apparaten

Andere voorbeelden van producten voor eenmalig gebruik

Veel van de meubels, matrassen, tapijten, gloeilampen, dekbedden, kussens, plastic tandenborstels, wegwerpscheermessen en kleding die meer dan één stof bevatten, zijn voorbeelden van producten die om de één of andere reden vaak moeilijk of duur zijn om te repareren of te recyclen. Niet elk product dat in deze categorieën valt, is een product voor eenmalig gebruik, maar helaas zijn dat er momenteel veel.

En veel van de bedrijven die producten voor eenmalig gebruik produceren, realiseren zich waarschijnlijk niet dat ze dat doen!

Ze maken producten die technisch herstelbaar / recyclebaar zijn, maar ze realiseren zich misschien niet hoe onwaarschijnlijk het is dat hun producten daadwerkelijk worden gerepareerd of gerecycled.

Over dit artikel

Dit bericht is onderdeel van serie van 3 berichten over single-life producten. Het oorspronkelijke artikel van deze serie is geschreven door Adam Millett van Word Chameleon, in samenwerking met Circular&Co. Het artikel is in het Nederlands vertaald door Product for Product in samenwerking met CFD Europe BV.

Download het praktisch stappenplan circulair inkopen.

Wil je ook starten met circulair inkopen op je kantoor? Of ben je misschien al gestart en wil je dit graag verder uitbreiden. Speciaal voor jou hebben we dit whitepaper "Praktisch stappenplan voor circulair inkopen op kantoor" geschreven. We geven je praktische tips en handvaten om ook met jouw kantoor een verschil te maken. Download hem nu helemaal gratis.