De impact van de Single Use Plastics-richtlijn op je koffiebekers

Samen op weg naar circulaire en plastic-vrije koffiebekers

Met de nieuwe richtlijn voor Single Use Plastics (SUP) wil de Europese Unie het plastic verbruik drastisch verminderen met als voornaamste doel plastic zwerfafval tegen te gaan. Sommige van deze SUP-maatregelen zijn al in werking getreden. Zo zijn per 2021 bijvoorbeeld plastic rietjes en bestek verboden en moeten op bekers met een plastic coating een markering staan.

De impact van de SUP-richtlijn op je koffiebekers is vanaf 2024 ook merkbaar op kantoor. Zo worden de oude bekers dan verboden. Tenzij er weer nieuwe koffiebekers van gemaakt worden. Maar het jammere is dat dit juist nog niet kan en mag. Gelukkig zijn er voldoende opties en mogelijkheden om toch van je koffie op kantoor te blijven genieten.

Zit er plastic in mijn kartonnen koffiebeker?

Het antwoord is waarschijnlijk 'ja'. Veruit in de meeste kartonnen koffiebekers wordt een plastic coating gebruikt om te zorgen dat de beker niet lekt. Dit laagje kan uit PE (polyetheen) of PLA (polymelkzuur) bestaan. In het recyclingproces zal dit laagje meestal weer worden stukgemaakt om hem in de papierpulp te laten oplossen.

Vanaf 1 juli 2023 wordt ‘to go plastic’ ontmoedigd

Het verstrekken van plastic of plastic bevattende bekers voor eenmalig gebruik wordt per 1 juli 2023 actief door de overheid ontmoedigd. Denk hierbij aan een ontmoedigingsbeleid zoals nu al bij de plastic tasjes in de supermarkt al van kracht is. Gebruikers worden zodoende gestimuleerd om een eigen herbruikbare beker mee te nemen. Heb je die niet mee? Dan betaal je een extra toeslag voor je koffie to go. Je moet dan denken aan ongeveer € 0,25 per beker als toeslag. Het wordt ook verplicht om bij to go een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het toepassen van Bring Your Own; het meenemen van je eigen herbruikbare beker.

SUP-richtlijn samenvatting downloaden

Email nieuwsbrief

De impact van de SUP-richtlijn op je koffiebekers is vanaf 2024 ook merkbaar op kantoor

Vanaf 2024 is het in zijn geheel verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken op plekken waar je er direct gebruik van maakt, zoals op kantoor. Grote kans dat bijvoorbeeld je huidige koffiebekertje dan ook per 2024 verboden is. De enige uitzondering geldt wanneer je ervoor zorgt dat de artikelen hoogwaardig worden gerecycled tot materiaal met dezelfde kwaliteit en functie. Dat betekent praktisch gezien dat er een nieuw koffiebekertje van gemaakt moet worden en dat is helaas (nog) niet mogelijk.

Wij bieden al vele jaren gescheiden koffiebeker inzameling aan door inzamelmiddelen met speciale kokers waardoor de bekers gestapeld en verdicht worden ingezameld. Deze bekers vormen vervolgens weer de grondstof voor papieren handdoekjes of herbruikbare bekers. Zoals het er nu naar uit ziet is dat vanuit de regelgeving niet meer hoogwaardig, ondanks dat wij daar zelf anders over denken. Hygiënepapier is een hoogwaardige papiersoort, praktisch haalbaar en een duurzaam product zonder plastic. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden om te voldoen aan de nieuwe SUP-regelgeving, zoals bijvoorbeeld onze Circular&Co herbruikbare bekers. Benieuwd naar de impact van de SUP-richtlijn op je koffiebekers? Neem contact met ons op en we denken graag met je mee.

Wil je weten wat de Single Use Plastics (SUP)-richtlijn voor jou betekent?

Ontmoedigd

Per 1 juli 2023

'On-the-Go' koffiebekers op locatie

Verbod op plastic bekers

Verboden

Per 1 januari 2024

Wegwerpbekers voor direct gebruik, zoals op kantoor

Verbod op plastic in je bekers

Toegestaan binnen de SUP-richtlijnen

Recyclebare kartonnen koffiebekers voor to go

Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om de koffiebekers circulair en duurzaam te maken.

  • Kartonnen bekers met PE-coating, goed te recyclen koffiebekers
  • Kartonnen bekers met PLA-coating, bekers met een biologisch afbreekbare coating
  • Kartonnen bekers zonder plastic coating

Interesse in recyclebare koffiebekers op je kantoor of in de horeca? Neem contact met ons op en we kijken graag met je mee welke oplossing het beste bij jouw situatie past.

Herbruikbare koffiebekers voor op kantoor en to go

Van de koffiebekers die zijn ingezameld maken we nieuwe producten. De Circular Cup bijvoorbeeld is uniek omdat hij gemaakt wordt van gerecyclede koffiebekers. Na zijn 10-jarige levensduur is hij ook nog eens 100% te recyclen. Een win-win situatie dus.

  • Circular Now Cup
  • Circular Cup

Interesse in herbruikbare bekers op je kantoor? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wij halen je bekers op en leveren je nieuwe herbruikbare bekers!

Afval inzameling
Wij zamelen je koffiebekers in.

Wij vinden het zonde dat je kartonnen koffie- of theebeker zomaar bij het restafval verdwijnt. Ze kunnen namelijk nog prima als grondstof dienen voor nieuwe producten. Ga voor een duurzame oplossing en laat je kartonnen koffiebekers recyclen. Wij maken van gerecyclede koffiebekers weer nieuwe circulaire producten!

Circulaire producten kopen
Wij helpen je met nieuwe koffiebekers inkopen.

De juiste beker voor jouw koffie of thee is van vele keuzes afhankelijk. Ga je voor kleine of een grote koffiebekers, of vind je juist een bedrukte koffiebeker belangrijk? Wij helpen je kiezen! Denk bijvoorbeeld aan de keuze tussen de verschillende type bekers, de verschillende afmetingen, welke beker geschikt is voor welke dranken, welke beker de meest duurzame optie is voor jouw bedrijf en waar je op moet letten bij het eventueel bedrukken van bekers.

Wist je dat onbedrukte witte koffiebekers de beste bekers zijn om te recyclen?
Dit komt omdat die bekers niet ontinkt hoeven te worden tijdens de recycling. Wil je toch je beker bedrukken? Benadruk dan met de bedrukking dat de bekers zo'n 3 keer kunnen worden hergebruikt. Zo verminder je gemakkelijk het negatieve effect van je print.

Circulaire producten gemaakt van jouw koffiebekers

Herbruikbare NOW koffiebeker 340ml mint

NOW Cup

Een herbruikbare koffiebeker gemaakt van gerecyclede kartonnen koffiebekers.

papieren handdoekjes gemaakt van gerecycled papier

Papieren handdoekjes

Papieren handdoekjes gemaakt van gerecyclede koffiebekers en gerecycled papier. 

Circulair en recyclebare koffiebeker Circular CUP

Circular Cup

De eerste duurzame herbruikbare to go beker ter wereld die gemaakt is van gerecyclede koffiebekers.

toiletpapier 8

Toiletpapier

Toiletpapier gemaakt van gerecyclede koffiebekers en gerecycled papier.

Informatie aanvraag koffiebekers


Benieuwd naar de impact van de SUP-richtlijn op je koffiebekers? En ga je mee op weg naar circulair inkopen? We denken graag met je mee! Wil je eerst even bellen?
Dat kan via +31 (0)85 0482 460.

E-mail nieuwsbrief