Product for Product

Product for Product

Zet je kantoor aan het werk voor Sustainable Development Goal 12

Impact. Heb je wel eens nagedacht over de impact op de toekomst die het bedrijf heeft waar je voor werkt? En dan eens niet nadenkend over de financiële impact die je bedrijf maakt, maar juist de niet-financiële effecten van wat je achterlaat. Gezien je nu dit artikel leest is het vast een item waar je in meer of mindere maten wel mee bezig bent. Exact deze gedachte is ook waar Product for Product uit is ontstaan.

De wortels van ons bedrijf liggen in de afvalverwerking waar onze directeur, Frans van den Berge, dagelijks enorme hoeveelheden afval voorbij zag komen. Afval met vaak nog enorme potentie, afkomstig uit organisaties die na het gebruik van het product deze afdankte en weer vervingen voor een nieuw exemplaar gemaakt van een nieuwe grondstof.

Zonde dus, en ook nog eens geheel onnodig. Vandaar ook dat Frans in 2012 de voorloper van Product for Product is gestart. We willen bedrijven helpen om het gebruik en verbruik van producten verantwoorder te laten verlopen. Om slimmere keuzes te maken met productinkoop. Door bijvoorbeeld printpapier in te kopen van gerecyclede papiervezel in plaats van splinternieuw papier van nieuwe bomen.

SDG 12: Verantwoorde Consumptie en Productie

Op die manier sluit het doel van Product for Product aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. In 2015 hebben alle aangesloten landen, waaronder ook Nederland, hun handtekening gezet onder een akkoord waarin tot actie wordt gemaand om verantwoorder en duurzamer met de aarde om te gaan. Onderdeel van dit akkoord zijn de 17 SDG’s met daarachter 169 targets. De doelstellingen van Product for Product sluiten nauw aan met de targets beschreven onder SDG 12 – Verantwoorde Consumptie en Productie.

Social_development_goal_12

Met het onderschrijven van deze SDG’s en targets zijn door de VN specifieke doelstellingen op papier gezet die verandering naar een duurzamere toekomst moeten bewerkstellingen. We geloven er heilig in dat circulariteit een stap is in de goede richting. Onze overtuiging is dat door andere keuzes te maken op kantoor we echt impact kunnen maken op de wereld. Dit begint met bewustzijn en eindigt bij concrete actie. Die acties kunnen gemotiveerd zijn door veranderende wetgeving, zoals bijvoorbeeld bij de aankomende SUP-richtlijn het geval is, maar ook voortkomen uit eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

Kleine acties kunnen grote verschillen maken

Er is vaak al meer mogelijk dan je denkt door eens kritisch naar de eigen processen te kijken. Is het wel nodig dat we elke dag naar kantoor gaan? Moeten we die rapporten wel in 3-voud printen? Die handdoekjes in de sanitaire ruimtes, wat gebeurt daar eigenlijk mee als we ze weggooien? En welke mogelijkheden hebben onze afvalpartners eigenlijk om afval te verwerken? Juist door deze vragen te stellen zetten we verandering in gang. Hoe klein die acties soms lijken, het totaal van alle acties maken écht impact.

Exact die impact is waarvoor we met Product for Product dagelijks aan de slag gaan met circulariteit.

SDG Nederland

Product for Product is aangesloten bij SDG Nederland. Deze organisatie is een beweging van meer dan 1.250 maatschappelijke organisaties, jongerengroepen, gemeenten, financiële instellingen, onderwijs- en kennisinstellingen en bewonersinitiatieven die zich inzetten voor Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) in Nederland.

Download het praktisch stappenplan circulair inkopen.

Wil je ook starten met circulair inkopen op je kantoor? Of ben je misschien al gestart en wil je dit graag verder uitbreiden. Speciaal voor jou hebben we dit whitepaper "Praktisch stappenplan voor circulair inkopen op kantoor" geschreven. We geven je praktische tips en handvaten om ook met jouw kantoor een verschil te maken. Download hem nu helemaal gratis.