Welke gerecycled kantoorpapier past het bij jou?

Circulair met kantoorpapier

Laat jouw werk het niet toe om met de paperless office trend mee te gaan? Kies dan voor gerecycled kantoorpapier dat je met een goed gevoel kan gebruiken! Er zijn allerlei soorten en maten, met of zonder milieukeurmerk en in verschillende witten tinten en gewichten. Van printpapier tot tekenblokken en van notitieboeken tot weekplanners, wij hebben alles in huis. Wij maken het je zo eenvoudig mogelijk om circulair te ondernemen met de noodgedwongen papierwaren in jouw onderneming. Heb je hulp nodig om het juiste kantoorpapier te vinden dat bij je wensen past? Wij helpen je graag!

Gerecyclede kantoorpapier producten

balance-classic-recycled-papier

Printpapier

Notitieboek-gemaakt-van-gerecycled-koffiedik

Notitieboeken

Schoellershammer-tekenblok

Tekenblokken

enveloppen

Enveloppen

etiketten

Etiketten

spiraalblokken

Spiraalblokken

Oud papier is voor 100% te recyclen en daarom een belangrijke grondstof voor nieuw kantoorpapier. Oud papier wordt bij allerlei organisaties van onze circulaire community opgehaald zoals kantoren, overheidsinstellingen en scholen. 

Al het gescheiden oud papier wordt vervolgens naar een verwerkingslocatie gebracht. Daar wordt eventuele vervuiling verwijderd en het papier gesorteerd op bepaalde kleurtinten. Deze stromen papier komen in de papierfabriek terecht.

De papierfabriek maakt van het papier een papierbrij oftewel pulp door het te vermengen met water. Daarna wordt het papier meerdere keren gezeefd om het water en de laatste vuilresten te verwijderen. De papiervezels die overblijven gaan in een ontinkter waar met hoge druk luchtbelletjes door de vezels worden geperst zodat de inkt los komt.

Voor wit papier wordt de pulp daarna gebleekt met zuurstof of waterstofperoxide. Na het drogen en persen van de pulp ontstaat er een eindproduct. Dit kan worden ingezet om nieuwe circulaire producten van papier te maken! 

Een van de belangrijkste redenen is de strenge selectie van het oud papier. Voor de pulp wordt hoogwaardig oud papier gebruikt, papier waar weinig inkt op zit. De kwaliteit van de pulp is daardoor hoog.

Een andere reden dat het papier zo wit is, zijn de geavanceerde technieken tijdens de recycling en schoonmaakprocessen. De pulp wordt tijdens het proces drie keer gewassen en de inkt daarbij zo efficiënt mogelijk onttrokken. Er komt geen chloor aan te pas, alleen biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en chloorvrije witmakers.

Het kantoorpapier in onze webshop heeft minimaal het EU Ecolabel, maar de meeste papiersoorten hebben daarnaast nog meer milieukeurmerken zoals Paper for Paper, FSC, PEFC, Der Blaue Engel en Nordic Swan. Wat deze milieukeurmerken betekenen hebben we uitgelegd in ons blog over duurzame keurmerken.

Bij al het printpapier in ons assortiment wordt een CIE-waarde getoond, deze varieert van 85 tot 170. Deze waardes geven de witheid van het papier aan. Hoe hoger de waarde, hoe witter het papier. In ons blog over de CIE-waarde van papier leren we je er meer over.

De term die voor g/m2 wordt gebruikt is gramsgewicht. Hoe hoger het gramsgewicht, hoe steviger het papier. De aanduiding g/m2 of grams staat voor het gewicht van papier uitgedrukt in grammen per vierkante meter, oftewel het A0 formaat. Een vel papier van A0 formaat met een aanduiding 80 g/m2 weegt dus 80 gram. Het gewicht voor andere maten dan A0 kan je op meerdere manieren berekenen, bijvoorbeeld met de formule lengte (m) x breedte (m) x gramsgewicht = gewicht. In het geval van A4 papier is de afmeting van een vel 210 x 297 mm = dus de berekening 0,210 m x 0,297 m x 80 gram = 4,99 gram.

Hoeveel vellen er in een pak zitten, totaal in een doos of op een pallet is afhankelijk van verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld hoe groot of dik het papier is. Welk papier je nodig hebt hangt af van waar je het voor wilt gaan gebruiken. Op kantoren en ook thuis wordt doorgaans het 80 grams A4 papier gebruikt. Voor onze meest verkochte soorten kan je uitgaan van de volgende hoeveelheden:

A4 –  80 g/m2 – 500 vellen per pak – 5 pakken per doos – 40 dozen per pallet

A3 – 80 g/m2 – 500 vellen per pak – 5 pakken per doos – 20 dozen per pallet

circulair-ondernemen-met-afval
Jouw papier afval ook laten ophalen?

Wij halen jouw papierafval op met milieuvriendelijke wagens en brengen we naar een verwerkingslocatie waar het wordt gesorteerd en bewerkt voor dat het naar de fabriek gaat. In de fabriek worden er nieuwe circulaire producten van gemaakt, die jij weer makkelijk bij ons terug koopt.

Start jij ook met circulair inkopen?

We putten onze aarde in hoog tempo uit. Dat roer moet om! We moeten meer doen, met minder. We moeten grondstoffen blijven hergebruiken door circulaire producten te kopen. En we moeten bij aanschaf al nadenken over end-of-life. Ben je klaar om mee te doen met de circulaire wereld?